Textieldrukkerij Kleur en Druk


Tel 026 443 9 338


kleurendruk@gmail.com

 
 
Zeefdruk
Zeefdrukken is een drukmethode die valt onder de grafische technieken. Het kenmerk van grafische technieken is, dat door de toepassing van een bepaald procédé meerdere afdrukken gemaakt kunnen worden
.

Meestal staan grafische technieken gebruikt in dienst van communicatieve doelen in de vorm van boeken, kranten , reclame, enz. In ons geval voor boodschappen en beelden op textiel.

Het principe van zeefdruk in het kort:
De zeef, een fijnmazig gaas is gespannen op een houten of metalen raam. Het gaas wordt dicht gesmeerd met lichtgevoelige emulsie. Na droging wordt aan de onderkant van het gaas een (transparante) positieve film gelegd, dit wordt op een glasplaat gelegd en met speciale lichtbronnen belicht. Waar geen licht valt op het gaas, de zwarte delen van de film, blijft de emulsie uitwasbaar. Door deze open delen gaat de inkt tijdens het drukproces.

Bij de zeefdrukmethode wordt de inkt door middel van een zgn. rakel door de zeef gedrukt op bijvoorbeeld een T-Shirt. Een rakel is meestal een stijve rubber strip gevat in een houten of metalen handvat. Door verschillende zeven op één T-Shirt af te drukken kan een meerkleurendruk ontstaan. De inkten die voor het drukken gebruikt wordt zijn meestal op waterbasis.